torsdag 25 december 2014

Årets juldessert




...maken min brukar ju helst hålla sig i bakgrunden på min blogg,
 och syns inte till så ofta. Han syns inte nu heller,
fast någon kanske trodde det är han i militärdräkt i bakgrunden i bilden med kakan?
Det trodde i alla fall jag första gången jag såg det fotot,
men det är de facto hans morfar. De är 
oerhört lika!



Vill någon jämföra så har han nog synts till på bloggen ibland,
t.ex. 
här på våra bröllopsbilder.
Några år och skäggstrån skillnad, men.... Stiliga båda två. :)
Julen är här,
och lyser frid på jorden,
glädjen är stor
(läs hela texten här).

Japp, så är det. Och när julfriden utlystes i Åbo, då serveras det julgröt hos mamma. Så började vårt julfiras. Julfirandet fortsatte hos svärföräldrarna, och idag blir det besök hos far.

Julen är full av traditioner, och traditioner är ju något jag uppskattar, så det var en perfekt början på julafton!

Julsmakerna är ju också tradition, det ska vara julkryddor, pepparkakor, glögg osv... Men jag har i alla fall gjort en "ny" dessert i år, genom att kombinera två gamla:

Kombinationen av glöggcheesecake (juldessert 2013, se här) och Äpple med pepparkakskross (juldessert 2011, se här) ser ni HÄR: Julig äppelcheesecake.  Jag följde receptet för glöggcheesecake men bytte ut citron och glögg mot vanilj och punsch, och gelén är naturligtvis gjord av smörstekta äppel med socker och kanel istället för glögg. Alldeles perfekt blev det!

Här ska ni ännu få receptet på den goda kakan i sin helhet.

Julig äppelcheesecake
140 g pepparkakor
50 g smält margarin
2 gelatinblad
3 äggulor
200 g färskost med vaniljsmak
1 dl socker
3 äggvitor
2 dl grädde
½ dl punsch

Gelé:
2 gelatinblad
ca 6 äppel i tärningar
socker, kanel

Krossa pepparkakorna och blanda dem med det smälta margarinet. Klä en form med löstagbart botten med smeten och ställ kallt.
Vispa äggulorna med färskosten, sockret och citronskalet och –saften. Smält ner gelatinbladen med punschen och vänd ner i ostsmeten. Blanda med den lätt vispade grädden och vänd till sist försiktigt ner den hårt vispade äggvitan. Häll upp smeten i formen och ställ kallt (i frysen) tills den stelnat.

Skala och tärna äpplena och stek i lite smör tills de blir mjuka, Smaksätt med socker och kanel. Blanda ner gelatinbladen (som varit blötlagda i kallt vatten) och rör om, Låt svalna något, och bred sedan gelén på den färdiga ostkakan. Ställ i kylen så att den stelnar och svalnar.

Inga kommentarer: